середу, 25 березня 2015 р.

Славетний просвітянин Олекса Бобикевич





Цими днями Стрийщина відзначила 150-річчя від дня народження українського священика, письменника, видавця, громадського діяча Олекси Бобикевича





Приїхавши 1888 р. до Стрия після закінчення Львівської духовної семінарії та одружившись із Осипою Нижанківською, розпочав гуртувати українську громаду міста, яка швидко полонізувалася. 
Узагалі О. Бобикевич бажав студіювати медицину або філософію, але виконав волю батька та вступив до семінарії. Прикметно, що в автобіографії наш герой узагалі не згадав про своє душпастирство, наголосивши натомість на заслугах у галузі гуртування української громади: голова «Міщанської бесіди», секретар «Підгірської ради», філії «Просвіти», директор «Каси задаткової», учитель німецької та української у Стрийській гімназії. «Словом, я є  великими чоловіком до малих інтересів», — написав сам про себе.
Ще семінаристом О. Бобикевич друкувався у львівській пресі партії народовців і в такий спосіб, імовірно, познайомився з Є. Олесницьким. То власне з ініціативи О. Бобикевича, який організував лист-запрошення від української громади міста, Є. Олесницький відкрив адвокатську канцелярію у Стрию 1891 р.  
Поза межами Стрия О. Бобикевич передовсім відомий як літератор. Проте написав мало.  Його п’єса-сатира на москвофілів «Настоящі» побачила світ через шість  років після його смерті. О. Бобикевичу судилося коротке життя. Він помер 1902 р.
 У вітрині Центральної бібліотеки ім.М.Шашкевича оформлено виставку "Славетний просвітянин Олекса Бобикевич". У фондах книгозбірні представлена книга з його творами.

Немає коментарів:

Дописати коментар