середу, 23 вересня 2015 р.

Година історичної пам’яті «Незалежний борець визвольної революції»

18 вересня минуло 110 років з дня народження крайового провідника ОУН на західноукраїнських землях у 1930—1931 рр. Степана Охримовича, одного з засновників Організації українських націоналістів.


За своє коротке життя (а він прожив лише 26 років) С. Охримович зумів зробити значний внесок у розбудову українського визвольного руху в Галичині.
      Цій річниці була присвячена мистецька година, проведена в стінах Міського Будинку культури, якою розпочалося чергове засідання Стрийського УТОСу в рамках проекту "Промінь надії".
Провідний бібліотекар абонементу Ганна Степанівна Карівець підготувала захоплюючу  розповідь про крайового провідника ОУН і минуле України.



Він був організатором та провідником української молоді, дбав про організацію належного навчання та виховання українського студентства. Відіграв значну роль в роботі Першого конгресу українських націоналістів у Відні 28 січня — 3 лютого 1929 р., брав участь в обговоренні практично всіх важливих питань щодо програми дій та устрою (статуту) ОУН. Саме через цю активну діяльність, спрямовану на відродження національної свідомості української молоді і прагнення до відновлення незалежності Української держави С. Охримович вважався поляками, які окупували українські етнічні землі, небезпечним політичним активістом. Але його смерть внаслідок побоїв в польській тюрмі була недаремною, адже справу, за яку він боровся, продовжили тисячі послідовників. Думається, що пам'ять про нього, як про одного з творців та активних діячів українського визвольного руху, повинна назавжди залишитись в історії України.



Факти життя Степана Охримовича, його епоха органічно поєдналася в єдине ціле, вимальовуючи картину минулого і сьогодення.  



Хвилиною мовчання присутні на масовому заході пом’янули героїв та всіх тих,  хто віддав і віддає своє життя за волю, незалежність і єдність України.




  Свій виступ Ганна Степанівна Карівець закінчила словами: «Чи потрібні нашій країні герої? Як відомо: Хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього». Саме тому ми повинні знати історію.
Сьогодні  народжуються нові герої, які творять історію своїми вчинками, віддаючи життя за вільну, незалежну єдину Україну, у якій українці будуть господарями на своїй землі.




Немає коментарів:

Дописати коментар