вівторок, 16 лютого 2016 р.

Виставка-посвята "Майдан у книгах"



20 лютого 2014 року офіційна влада України  визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього дня на Майдані відбулось прощання із загиблими повстанцями, - "Небесною сотнею".
Ці трагічні події назавжди вкарбувалися в історію України, в серце кожного українця. Герої, котрі віддали своє життя за краще майбутнє, допомогли усвідомити багатьом людям, що таке патріотизм і те, що за себе і свою державу потрібно боротися, бо вона того варта…

Запрошуємо жителів та гостей міста ознайомитися з літературою, яка яскраво відображає найдраматичніші події новітньої історії України.


1.  Забужко О. Літопис самовидців. Дев'ять місяців українського супротиву. - Київ : Комора, 2014.

Це українська історія від листопада 2013-го до липня цього року, складена із записів у соцмережах та блогах. Усього до антології потрапили близько двох сотень текстів 150 авторів, більшість з яких кияни. Як змінювалися ми - від Євромайдану до АТО? Чи можливо вхопити історію в момент її творення і передати це відчуття читачеві книги? Як інтернет стає інструментом фіксації оцінок і смислів? Понад сотню авторів збірника "Літопис самовидців", серед яких як відомі літератори, блогери, журналісти, так і анонімні мережеві «ніки», об’єднує одне: всі вони були живими свідками й учасниками найдраматичніших подій новітньої української історії, і всі їхні думки й почуття, оцінки й пошуки смислів зафіксовано в режимі «включеного спостереження»

2. Євромайдан. Хроніка в новелах". - Київ : Discursus", 2014.


До книжки ввійшли кращі тексти, надіслані на конкурс "Новела по-українськи" від журналу "Країна". Згустки відчуттів, емоцій і сюжетів, які ми ще так добре пам’ятаємо і які варто ніколи не забувати.
Автори: Оксана Юрченко, Марія Титаренко, Роман Повзик, Мирослава Терещенко, Оксана Брошнівська, Тетяна Череп-Пероганич, Анна Трохименко, Валія Киян, Алла Танасюк, Юрій Сухарський, Михайло Ломоносов, Григорій Чуб, Олеся Малюванчук, Олексій Чупа, Євген Манженко, Марина Єщенко, Владислав Івченко, Сергій Чирков, Сергій Колінько, Клементій Ковальскі, Наталія Осипчук, Василь Мелешин, Віталія Гук, Оксана Брошнівська, Олександра Бичковська, Юлія Хотинська, Олександр Подвишенний, Володимир Галишин, Любов Сердунич, Альона Вишницька, Анжела Богаченко

3. Євромайдан. Хроніка відчуттів. - Київ : Discursus, 2014.


Подія Євромайдану й окремі дії в період його тривання матимуть повно інтерпретацій із поглядів історичного, суспільного, культурного… Уже зараз звучить чимало думок й оцінок. Але на все свій час.
Чи не найцікавіші після кожної історичної епохи – польові враження. Саме в них найдостовірніші й найцінніші деталі. Ще ліпше, коли це враження людей не лише з досвідом, а й з умінням їх передавати.
Автори Тарас Прохасько, Іван Ципердюк, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Юрій Винничук як літописці Євромайдану. Проте ці автори не фіксують події, а реагують на них. Так, як може відгукуватися кожен українець. Щоправда, роблять вони це у власній письменницькій манері.

4.Кокотюха А. Вогняна зима. - Харків : Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2015.


Події зими 2013—2014 років змінили життя країни та життя кожного українця. В історії нашої держави вони залишаться під назвою Революція гідності. «Вогняна зима» Андрія Кокотюхи — це складна мозаїка емоцій, що вирували і на Майдані, і в Маріїнському парку, і навіть під шоломом бійця «Беркута». Що ж спільного поміж бізнесменом, студентом, продавцем косметики, тітушкою і беркутівцем, які опинилися по різні боки барикад? Паспорт громадянина України і те, що за збігом обставин усі вони знаходяться у вирі «вогняної» зими. Ми бачимо Майдан їхніми очима. Бачимо і затамовуюємо подих. Бо тут усе справжнє — і життя, і кохання, і ненависть. І смерть. А ще — відчайдушна віра, що кінець кінцем усе буде добре…

5. Слабошпицький М. Гамбіт надії. Україна: констатації, матеріали, виклики, сподівання. К.: Ярославів Вал. 2014.


Про неможливість перемогти режим Януковича. І про нашу перемогу над режимом Януковича. І про подвиг «Небесної сотні». І про те, як у війні з російськими найманцями гартується наша нація.




Немає коментарів:

Дописати коментар