четвер, 29 жовтня 2015 р.

Репортаж з книжкової виставки "В день 1-го Листопада"

УКРАЇНСЬКИЙ КАЛЕНДАР

 (до річниці проголошення ЗУНР)



 Напередодні Першої світової війни Східна Галичина, Буковина та Закарпаття були у складі Австро-Угорської імперії. У жовтні 1918 року Австро-Угорщина розпалася на декілька незалежних держав; і український народ розпочав рішучі заходи – створення власної держави на західноукраїнських землях.
У вересні 1918 року у Львові було сформовано Український Генеральний Військовий Комісаріат (УГВС). Він почав підготовку збройного повстання. У жовтні 1918 р. головою УГВС було призначено Дмитра Вітовського – сотника Легіону Українських Січових Стрільців.
18 жовтня 1918 року у Львові зібралися значні діячі Буковини та Східної Галичини. Серед цих діячів були депутати буковинського та галицького сеймів, керівники політичних партій, посли до імперського парламенту, єпископ Г. Хомишин та митрополит А. Шептицький, які проголосили себе Конституантою (Установчими зборами) та обрали Українську Національну Раду – вищий представницький орган українського народу в Австро-Угорській імперії.
19 жовтня 1918 року Національна Рада постановила про утворення на українських землях Австро-Угорщини єдиної Української держави.
У ніч на 1 листопада збройні загони Національної Ради зайняли Львів, а потім – і усю Східну Галичину. Події 1 листопада 1918 року в історії України отримали назву Листопадового Зриву.

Немає коментарів:

Дописати коментар