середу, 22 квітня 2015 р.

Мистецька година "Шепіт вітру, підслуханий пензлем" (до 115-річниці з дня народження Петра Обаля)

19 квітня минуло 115 років з дня народження заслуженого діяча мистецтв України Петра Обаля (1900 - 1987рр.), який довший час жив і працював у нашому місті. 
 Творчий спадок митця налічує понад 700 робіт у різних жанрах графіки, малярства і прикладного мистецтва, які на сьогодні є гордістю музейних та приватних збірок у Стрию, Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Києві, а також у Польщі та США. 
 Доробок цього непересічного в українському мистецтві художника, з перспективи часу, спонукає пильніше придивитися до його життя і творчості.
 
Цій річниці була присвячена мистецька година, проведена в стінах Міського Будинку культури, якою розпочалося чергове засідання Стрийського УТОСу.
Провідний бібліотекар абонементу Ганна Степанівна Карівець підготувала цікаву розповідь про віртуозного майстра штриха,  останнього романтика галицького класичного мистецтва.
Факти життя великого митця були органічно поєднані з літературною мандрівкою через його тврчість.




Крім членів УТОСу були присутній голова Стрийського ТПО УТОС З.Бісик, заступник голови ради О. Мазур та ін.


Доповнила зустріч розповідь про книгу Мирона Нестерчука.


Документальна повість про життя і творчість українського художника. У книзі розповідається про видатного українського художника Петра Обаля. Творчість мистця піддається всебічному аналізу на фоні тогочасних політичних подій, що помітно вплинули на його життя, а також розмаїтих мистецьких напрямів пер. пол. ХХ ст. Ця книга – перше ґрунтовне дослідження про Петра Обаля.

Немає коментарів:

Дописати коментар