неділю, 26 квітня 2015 р.

Знайомтесь - сучасний автор!

Мирослав Дочинець – прозаїк, філософ, публіцист



Місце зустрічі - Центральна бібліотека імені Маркіяна Шашкевича, вул. Шевченка, 63.
28 квітня о 16 годині чекаємо всіх в читальному залі. 
Познайомтесь з творами автора, завітайте на абонемент!!!



Бранець Чорного лісу
Версія роману «Вічник» для школярів та юнацтва.

Ця книжка розповідає незбагненну історію дивовижної людини, закинутої волею долі в безлюдну пущу Карпат, а відтак – у табори Сибіру, нетрі Уссурійського краю, на острів Крит у Греції, на Кавказ… Про те, як упродовж виживання в дикій природі юнак із мандрівника, натураліста, мисливця і вояка стає воїном духу. Українського духу. Він і нам допомагає відповісти на вічні запитання: хто ми, звідки ми, для чого живемо і куди йдемо?
У рейтингу Книга року-2012 України «Бранець» посів третє місце.

Вічник. Сповідь на первалі духу


Це не роман і це більше, ніж література. Це – сповідь великої душі, документ мудрого серця. Це не просто опис виняткової долі незвичної людини. Це – подарунок долі для того, хто запитує себе: «Хто я, звідки я, для чого я? І куди йду? Це письмо допоможе віднайти себе й укріпити у великому Переході з нічого у щось.  Читай і перечитуй, бо істина, як відомо, – не в рядках, а між ними. Читай і не запитуй – бо все, що належиться на щодень, тут є.  Книги про українську людину, яка залишається собою на бездоріжжях XX віку. Мудру людину, мордовану колесом прогресу, сліпого у своїй рішучості й нещадності. Цінності її духовні, традиційні, віра – органічна. Вона піднесла її на висоту і утримує на висоті все життя. Вічник знайшов те, чого шукає людина скаламученого нашого часу. В які б тунелі його закинуло – попереду є світло. Бо воно в серці. Одне можна сказати певно: ця наука життя не застаріє, і цей твір буде представляти вічний дух України».  Книга двічі номінувалася на здобуття Шевченківської премії і здобувала найвищі рейтингові оцінки.
В’язень замку Паланок.
Версія роману «Криничар» для школярів та юнацтва.

В основі історичного роману для дітей – незбагненна історія про безрідного хлопчика-байстрюка, який у ранньому віці прилучається до копання криниць. І зрештою докопується до таких глибин! Як земних-матеріальних, так і духовних, моральних.  
Дивовижна одіссея знегод і поневірянь веде його з каземату замку Паланок до монастирської келії, відтак – до Війська Запорозького, в Туреччину, Єгипет, і знову повертає на рідні терени. Він стає чільною у краї фігурою, з якою рахуються в європейських столицях. Юнак здобуває унікальний хист, навчається мудрості в наставників, завдяки наполегливості й кмітливості заробляє великі статки. Та найбільші його скарби – свобода духу, висока освіченість, шляхетність, служіння громаді. 

Горянин
Води Господніх русел. 

Незбагненна історія про дивовижного чоловіка, який несподівано втрачає все і починає свою щоденну боротьбу за кожну п’ядь родової землі, кожну крихту незримого родового скарбу. Ця книга про «стяганні духу», мудрість любові, про пам’ять серця, силу терпіння і високість людської душі. І про те, що кожен наш день – це сходження до чогось у спуск у нікуди… 
Неспішна оповідь книги «зшита» нитками родової пам’яті, спадкоємності поколінь, минулого й майбутнього, що забезпечують безперервність розвитку людства, безсмертя людяності. Книга втягує читача в себе, створює ефект присутності, переживання, подільних дій з героєм – горянином, загубленим у карпатських хащах, відкинутим світом і долею. Кожен із нас у цьому світі з чимось і кимось бореться. Та перемагає лише той, хто йде до кінця. Адже людина створена не для поразки, її можна знищити, але не здолати.
А ще між рядками цього роману буяє джерельний нурт стихії Карпатського світу. Природа тут не тло, не заставка, це – невід’ємна частина сутності Горянина, а через нього – і читача. «Воздухи», які ми вдихаємо, вода, яку п’ємо, стають нами.
Книга відзначена в 2014 р. Шевченківською премією. 


Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії. 

Читаєш цю книжку – і наче заживаєш вітаміни для розуму і душі, зауважив відомий письменник-дисидент Ігор Калинець. Вона – по людську Гідність, про Віру, Надію і Любов, про необхідність «прямостояння і прямоходіння», як для тіла, так і для душі. Це не тільки своєрідний посібник життєвого успіху, але й проникливий інструмент народження самосвідомості. В основі роману – хвилююча сповідь бентежної, шляхетної, муштрованої життям душі, сповнена аромату Часу, Духу і Любові, дивовижна одіссею знегод і поневірянь простого закарпатського хлопця, поки він став першим у краї багачем, з яким рахувалися в Будапешті і Відні. 
Криничар узяв від землі силу, а від Неба духовність і навчає цьому людей, рішуче міняє їх, а з ними й довколишній світ. Своїм життям  він відкриває читачеві дві найголовніші принади – свободу від страху і свободу від злиднів. До того ж, ділиться секретами «робити» гроші і мудро розпоряджатися ними. Просто і навдивовижу переконливо. І без містики. Авторитетні критики вже встигли назвати роман «духовним братом «Вічника». 
 Книга  здобула низку авторитетних літературних відзнак, а в 2014 році відзначена Національною премією ім. Т. Шевченка.  
Лис у винограднику


В талановитому творі є якась мудра міра, золота жила, якась пружина ,що змушує його читати з прискореним серцебиттям. Талановите письмо оповите якоюсь магічністю. Оця магічність,якої більше між рядками, ніж у рядках, і робить написане цікавим і інтригуючим. Це відчуваєш з перших речень. 
 Роман Мирослава Дочинця про чоловіка незвичайної долі і хисту, який шукає в провінції свої загублені сліди, а знаходить сенс життя, нові цінності й нове кохання. Тут є все - шляхетний стиль, тонка дотепність, детективна інтрига.
Місячна роса
Краплини земного й небесного.

Ріка життя приносить нам живі краплини радості. Зоряне небо засіває в наші серця золоті крихти одкровень. Вітри долі навіюють думки істини, сумніви, іронію і печаль.
Многії літа. Благії літа.


Доктор медичних наук, академік В. Білоног так оцінює цю книгу: «Маємо унікальний, осмислений і пронизаний істинною духовністю устрій життя однієї людини. Людини звичайної водночас незвичайної. Це не просто безцінні крихти набутих знань і вмінь мудрого карпатського старця, це – Система.
Вибудувана на тонкій інтуїції і вивірена 100-літній досвідом. Вона з користю прислужиться кожному, в тому числі великою мірою і нам, медикам. Це свіжий струмінь у сучасні дієтологію, валеологію, геронтологію, соціальну психологію і людинознавство. Уважно і вдумливо це слід читати і перечитувати, неначе дрібними ковтками п’єш живу воду».
Попри цей відгук, їх сотні, тисячі від інших читачів, для який книжка стала «настільною», золоті крихти порад поміняли їх спосіб життя, а головне – його якість. Бо сам дід Ворон зауважував: якщо многії літа не є благими, вони не мають ціни. І навчав він не старість продовжувати, а молодість.
Книжка  здобула найбільші наклади з-поміж усіх художніх видань за час незалежної України. 

Хліб і шоколад.
Новели

Це новели «тонкого литва і холодної чеканки», як зізнається сам автор. А читачі кажуть, що його новели можна опорядити в рамку і повісити на стіну, як живописний портрет чи акварельний натюрморт. 
Це легка і світла проза, відмічають критики. М. Дочинець має свій стиль письма, за яким проглядається витончений художній смак, відчуття форми, аромат психологічної істини між рядками. Особливе місце відведено жінці. Героїні заново «створюють» мужчин, у яких закохані, причому кохання двох не припиняється і в потойбічні. Автор не грає в містику, він оновлює міф кохання.
«Одним у цьому житті потрібен шоколад, другим – хліб, а третім – і хліб, і шоколад. Тому я й назвав так оцю книжку – Хліб і шоколад. Бо вона прона і нашу насущність. Про наше життя. Коли ситне, а коли пісне. Коли солодке, а коли – не дуже…»
Новели М. Дочинця – це перше, що з його творчості переклали німці.



Немає коментарів:

Дописати коментар