середа, 3 листопада 2021 р.

6 листопада виповнюєтьься 210 років від дня народження Маріяна Шашкевича

     У кожного  народу як на зоряному небозводі є постаті різної яскравості і величини. Однією  з таких   постатей українського народу був є і буде Маркіян Шашкевич, котрий народився, виріс і працював на нашій Галицькій землі.

«Як поет,оповідач, кореспондент і проповідник – Шашкевич людина наскрізь симпатична, щира і проста, огріта незалежною любов»ю до рідного народу і непохитно певна своєї дороги як у штуці, так і в життю», - так охарактеризував Маркіяна Шашкевича наш Велет Українського Духу, славетний Каменяр Іван Франко.

І справді, Маркіян Шашкевич – Апостол українського слова, зачинатель нової української Галичини, речник відродження західноукраїнських земель, головний співтворець «Руської трійці» та центральний співець «Русалки Дністрової» - альманаху, який пробудив українську національну свідомість, людина, котра своїм, надміру коротким життям, показала нашу самобутність, єдинство, повернула нашу загублену душу.

Його імя носять багато українських шкіл і навчальних закладів в Україні й за кордоном. Його ім'ям названі вулиці, площі, встановлені пам'ятники. Так і наша бібліотека носить імя видатного Апостола української нації, людини духу та віри.

Впереденнь відзначення 210-ої річниці від дня народження Маркіяна Шашкевича у Бібліовікні Стрийської центральної міської бібліотеки ім.М.Шашкевича оформлено книжкову виставку – посвяту «Будитель землі Галицької» на якій представлені матеріали про видатного Галичанина, духівника Апостала та література про життя і діяльність видатної постаті Галицького народу.







Немає коментарів:

Дописати коментар